Dieta w astmie

Astma wymaga odpowiedniej modyfikacji stylu życia. Dotyczy to przestrzegania podstawowych zasad, dzięki którym można ograniczyć napady astmy. Chory powinien unikać ekspozycji na alergeny, ale równie ważna jest odpowiednia dieta.

Astma spowodowana jest przez stan zapalny rozwijający się w układzie oddechowym. Z tego powodu, w diecie nie powinno zabraknąć produktów o działaniu przeciwzapalnym. Należy do nich m.in. tran, który korzystnie wpływa na błonę śluzową dróg oddechowych. Polecana jest także cebula. Zawiera ona związki siarkowe, które wykazują działanie przeciwzapalne oraz przeciwbakteryjne. Podstawowym elementem diety u astmatyków powinny być ryby. Zawierają one szereg korzystnych kwasów tłuszczowych i podobnie jak cebula i tran, posiadają właściwości przeciwzapalne. Istotna jest również odpowiednia ilość spożywanych warzyw i owoców. Wiele z nich zawiera antyoksydanty, które zwalczają niekorzystne dla zdrowia wolne rodniki.

Dieta ma jednak również ograniczenia. Podstawą jest unikanie produktów, które obfitują w alergeny. Nie jest wskazane spożywanie czekolady, tłuszczy zwierzęcych, jaj, orzechów, a nawet nabiału. W niektórych przypadkach mogą spowodować napady astmy.

Część produktów żywnościowych wykazuje działanie podobne do leków. Ostre przyprawy, takie jak musztarda mogą spowodować rozszerzenie oskrzeli i tym samym ułatwić oddychanie. Zbliżone działanie wykazuje czosnek oraz kofeina zawarta w kawie.